Des de l’any 2011 una representació de DUNA assistim al BETT Show de Londres.

BETT s’ha convertit en un dels punts de trobada internacionals de la tecnologia educativa, i cada any se celebren esdeveniments paral·lels, seminaris i demostracions. Així, des del desenvolupament del programari fins a la generació de continguts, passant pel mobiliari o els equipaments tecnològics, totes les empreses que tenen cabuda en BETT orienten la seva oferta a la comunitat educativa.

El nostre principal objectiu és aprendre i conèixer les propostes que s’estan desenvolupant en el sector de la tecnologia educativa. Aquest està vivint un ràpid desenvolupament per adaptar-se a les necessitats d’un públic canviant i al descobriment de les múltiples possibilitats de les TIC aplicades a l’educació.

En aquesta visita, des de DUNA, ens hem centrat en la programació i la robòtica, especialment per Educació Infantil i Primària. La programació és una habilitat necessària per al futur, i sembla que els fabricants de robots s’hagin adonat que resulta més fàcil i adequat aprendre’n des de ben jove.

A la fira vam trobar un gran desplegament de recursos multimèdia interactius per totes les matèries i nivells d’estudi, per activar, connectar i emocionar als estudiants. Eines que desenvolupen el seu aprenentatge a l’escola i a casa, i que donen suport als docents per enriquir i vitalitzar les seves classes: treballar a l’aula a ritmes diferents per a cada alumne, plantejar treballs en grup amb participants de diverses escoles o de diversos països, explicar com funciona el sistema circulatori amb un vídeo fet pels alumnes…

Com cada any, ens sorprèn veure com milers de docents buscan les ofertes del mercat o els productes que més els hi convenen. Saben el que volen i el que necessiten, i van al BETT a buscar-ho o es deixen seduir per provar coses noves. També ens queda el regust de no poder abraçar-ho tot, i de què l’educació als països que poden disposar de totes aquestes tecnologies a les seves aules va a una velocitat molt diferent que a les nostres escoles.

Bett  WP_20170125_14_40_55_Pro  WP_20170125_14_38_45_Pro  C3BKyGGXAAANxwX  WP_20170125_13_15_15_Pro

La reflexió que ens acompanya després de cada viatge és la mateixa: Estem preparant correctament als nostres alumnes, que aviat estaran al mateix món laboral i social que els nens i nenes que tenen la sort de rebre aquesta educació a altres països?

Durant la nostra visita vam recollir un munt de recursos, material i contactes que volem compartir:

ROBOTS PROGRAMABLES

Els robots passen de ser només una joguina per convertir-se en eines de millora de l’aprenentatge i l’ensenyament de programació en nens/es. Robo WunderkindBinary BotsOhbotFinch o Marty The Robot són algunes de les propostes que vam conèixer, entre les quals n’hi ha algunes que destaquem especialment per les característiques de la metodologia que fan servir:

  • Cubico: utilitza una plataforma interactiva de realitat augmentada amb divertides històries per ensenyar a nens/es a programar de manera senzilla.
  • Kubo: ha creat tot un llenguatge de programació per entendre primer els conceptes en un entorn tangible i sense pantalles abans de donar-li instruccions al robot.
  • Cubetto-Primo: un robot de fusta que permet descobrir la programació, el pensament computacional, i la resolució de problemes informàtics sense la necessitat d’incloure pantalles.
  • Albert: un simpàtic robot que utilitza un smartphone Android com a cervell i, gràcies a les apps que té, nens i nenes podran llegir contes, cantar, jugar amb ell… i fins i tot aprendre a programar.

REALITAT VIRTUAL

L’experiència de la realitat virtual s’introdueix també a les aules. Propostes com ClassVR o Induction Junction estan dissenyades per mestres especialitzats, i ofereixen tot un set d’eines per fer servir a classe i ajudar als alumnes a millorar l’enteniment i la retenció de coneixements.

ENTORNS MULTISENSORIALS INTERACTIUS

Immersive Interactive és una innovadora proposta que permet dissenyar i construir, des d’un dispositiu de tauleta i amb facilitat, entorns multisensorials com a eines d’aprenentatge que involucren tota l’escola en tots els nivells.

Per a més informació sobre la fira, consulteu: www.bettshow.com